Community User

26.10.2017  

Nije lako biti mlad i živjeti u Hrvatskoj danas.

Tako bi se dalo zaključiti iz današnjih vijesti, novinskih naslova, dnevnih i političkih emisija u kojima je glavno pitanje kako zadržati mlade ljude unutar hrvatskih granica te spriječiti njihov masovni odlazak. Upravo je zato bilo pravo osvježenje sjesti i popričati s mladim dubrovačkim turističkim vodičem Ivanom Vukovićem.

Iako od 365 dana u godini njih 100 provede putujući po svijetu, uvijek se voli vratiti nazad u Dubrovnik, kojeg, priznaje, nikada ne bi mijenjao za neki drugi grad. Vrijeme, koje je postalo najveći neprijatelj današnjeg društva (˝da dan barem ima 48h još ne bi bilo dovoljno˝), u Dubrovniku je blagoslov kojeg, kaže Ivan, ne cijenimo dovoljno. "Nema gužvi u prometu kao što je prometni čep od 4 sata u Indiji, kavu možemo isplanirati odmah danas, a ne gledati raspored za sljedeći tjedan", kaže nam Ivan.

Možda se pitate zašto njega uopće slušamo? Zato što je u zadnjih deset godina skupio zavidan broj od 85 zemalja koje je posjetio – iskustvo koje si može priuštiti samo pravi moderni nomad.

Upravo mu je to iskustvo dobrodošlo i u njegovom poslu vodiča, gdje uvijek spremno povuče paralelu između Dubrovnika i njegove povijesti s npr. Japanom ili Amerikom. Uspoređujući dvije zemlje, lakše mu je gostima približiti našu kulturu, a i držati ih zainteresiranima.

Ivan je naime prvi vodič koji je prepoznao utjecaj filmske industrije na turizam te je prvi osmislio filmske ture na što su drugi još prije tri, četiri godine odmahivali glavom. ˝Amerikanci su bogovi turizma˝ govori Ivan koji je važnost filmske industrije spoznao, između ostalog. proputovavši Ameriku.
Njegove ture uključuju Game of Thrones, Robin Hood, Bollywood i Stars Wars. "Ima gostiju koji čak i nisu ˝fanatici˝ serije Igre Prijestolja, međutim uzet će turu i slikavati sve znamenitosti jer je stvar prestiža biti u gradu gdje se snimala takva serija. Upišete li hashtag #kingslanding na Instagramu, vidjet ćete poplavu slika Dubrovnika s brojem objava od preko 175 tisuća. Jako puno gostiju dolazi i iz Indije zbog dva filma koja su snimana u gradu, te iz Koreje zbog reality show-a snimanog na ovim područjima."

Na spomen masovnog turizma Ivan se uopće ne mršti jer, prema njegovom iskustvu, danas je lakše nego prije tri godine. "Manje su gužve s kruzera, prolazi nisu toliko pretrpani stolovima i slično." Limit za njegovu grupu je trideset ljudi, a nerijetko ima i privatne ture sa po dvoje ljudi, s kojima stigne i popiti kavu te pokazati im pravi dubrovački duh fjake. Voli odraditi i takozvane ˝tailor made" izlete, u sklopu kojih proputuje cijelu regiju u nekoliko dana, te s gostima kuša domaća jela, upoznaje različitu arhitekturu i uživa u predivnoj prirodi. "Turizam nije isti danas i prije dvadeset godina, gostima više nije dovoljno ležati na plaži satima i kupati se, danas im nije teško skoknuti do Splita ili Mostara na jedan dan", kaže Ivan.

Nakon stotina sličnih tura, kako ostati motiviran u tom poslu? "Dovoljno je znati da ljude zanima ono što im želiš ispričati , a takvih je uvijek puno više nego onih koji okreću očima ili tipkaju po mobitelu". Novih ideja uvijek ima, ali kako kaže, nema vremena za nove ture jer je već zatrpan s postojećim.

Za svoje ture priprema se slično kao i za putovanja: "Izbacim generaliziranje i posvetim se zanimljivim detaljima bez dosadnih, suhoparnih podataka. I sam, kada putujem, više volim uzeti neke zanimljive ture s privatnim vodičem kao npr. underground tura Škotske ili tura ruševina Machu Picchu".

Za svoja putovanja najradije bira zemlje bogate prirodnim bogatstvima, poput Kenije, Novog Zelanda, Burme i Peru-a . Arhitekturu voli, ali ističe: "Nekome tko je odrastao u Dubrovniku, teško je ostati zadivljen arhitekturom bilo gdje na svijetu".


xclose.png (547 bytes)

UNLOCK THE WORLD OF
SPECIAL DEALS!

Exclusive offers, premium prices, one time
opportunities for your perfect holiday


Follow us

© Direct Booker

info@direct­-booker.com
Tel: +­385 (­0) ­20 6­38 194; Fax: +­385 (­0) ­20 6­38 191
Direct Booker, Vukovarska 9, 20000 Dubrovnik, Croatia
ID code: HR-AB-20-19010104589