Community User

16.01.2018  

Na samom koncu 2017. godine, donesen je novi Zakon o pružanju usluga u turizmu. Iako je za privatne iznajmljivače važniji Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, i ovdje postoje neke bitne stavke koje bi iznajmljivači trebali znati. Za vas smo izdvojili nekoliko najvažnijih promjena u odnosu na zadnji važeći zakon.

1.Iznajmljivači mogu obavljati usluge transfera gostiju
Dok u prošlom zakonu nije bilo jasno definirano tko može omogućiti usluge transfera za goste, u novom zakonu stoji da ugostitelj odnosno iznajmljivač, može, za potrebe svojih gostiju kojima pruža usluge smještaja, organizirati i obavljati usluge turističkog transfera. Pritom mora paziti da to radi u skladu s propisima, što znači da mora imati licenciju.

2.Blaže postupanje turističkih inspektora
Ako inspektor na licu mjesta utvrdi neki nedostatak ili prekršaj, iznajmljivač neće biti odmah kažnjen, već mu se daje određeni rok u kojem može ukloniti nepravilnosti i nedostatke. Inspektor je dužan izdati pisanu naredbu u kojoj će točno odrediti obvezu i rok za izvršenje, a ako je iznajmljivač ne izvrši u zadanom roku (najviše 15 dana), slijedi podnošenje optužnog prijedloga, prekršajnog naloga ili naplaćivanje kazne.

3. Definira se pružanje ostalih usluga – aktivni i pustolovni turizam, vožnja brodom...
Mnogi iznajmljivači, osim pružanja usluge smještaja, nude svojim gostima i neka druga iskustva, primjerice vožnju brodom, ribanje, ronjenje, planinarenje itd. U novom zakonu o pružanju usluga u turizmu detaljno je propisano tko i pod kojim uvjetima može pružati takve usluge. Ukoliko se i vi bavite pružanjem takvih i sličnih usluga, preporučujemo vam da obratite pozornost na članke od 83. do 97.

Tekst zakona objavljen u Narodnom novinama možete naći OVDJE.


xclose.png (547 bytes)

UNLOCK THE WORLD OF
SPECIAL DEALS!

Exclusive offers, premium prices, one time
opportunities for your perfect holiday


Follow us

© Direct Booker

info@direct­-booker.com
Tel: +­385 (­0) ­20 6­38 194; Fax: +­385 (­0) ­20 6­38 191
Direct Booker, Vukovarska 9, 20000 Dubrovnik, Croatia
ID code: HR-AB-20-19010104589